AHC
 


Hou regelmatig grote kuis op je computerHierover werd reeds meerdere keren geschreven en gesproken, maar het belang van een “propere” computer is zo groot, dat we hierop af en toe terugkomen. Hieronder nog enkele tips!

- Een systeem dat vol zit met onnodige bestanden draait een stuk trager. Bovendien kost het u meer tijd om te vinden wat u zoekt. De applicatie Schijfopruiming berekent de hoeveelheid ruimte die vrijkomt als u de Prullenbak leegt, tijdelijke internetbestanden verwijdert en oude bestanden comprimeert (alleen mogelijk op NTFS-schijven). U vindt de functie door te klikken op Programma’s/Bureau-accessoires/ Systeemwerkset en tenslotte op Schijfopruiming. Vink de gewenste opties aan en klik vervolgens op OK om de berekende schijfruimte vrij te maken.

- De opslagruimte die vrijkomt door de Prullenbak te legen, kan indrukwekkend zijn. Standaard reserveert Windows liefst tien procent van elke schijf of partitie voor de Prullenbak. Toen de capaciteit van harde schijven nog in megabytes werd uitgedrukt, was dat misschien begrijpelijk, maar met de huidige schijven is een dergelijk percentage nogal overdreven. U kunt de gereserveerde ruimte dan ook terugbrengen tot één procent. Dat doet u door te rechtsklikken op Prullenbak, voor Eigenschappen te kiezen, het gewenste percentage in te stellen en daarna op OK te klikken.

- Werkt u met Outlook Express, werp dan eens een kritische blik op de folders waarin de berichten staan. Berichten die u wist of naar een andere folder verplaatst, markeert het mailprogramma als ‘verwijderd’ zonder ze daadwerkelijk te verwijderen. Door te rechtsklikken op Verwijderde Items wordt de folder pas echt geleegd. Vervolgens kiest u Bestand/Map/Alle mappen comprimeren om de ruimte die alle gemarkeerde berichten in beslag nemen, vrij te maken.

Is dit de eerste keer dat u dit doet, dan kan de operatie enige tijd in beslag nemen. In dat geval zal u na deze grote schoonmaak merken dat Outlook Express een stuk sneller opstart.