AHC
 


Hoeveel stroom verbruikt mijn pcMijn computer staat altijd aan, of ik hem nu gebruik of niet. Nu vroeg ik me af wat eigenlijk het elektriciteitsverbruik van een pc is, eventueel met alle mogelijke uitbreidingen (externe schijf, router, printer, enzovoort). Ik heb er totaal geen idee van; kan Clickx wat meer informatie geven?

Antwoord:
Het stroomverbruik hangt af van een heleboel zaken. Heb je een eenvoudige pc of een uit de kluiten gewassen monstermachine met een energievretende videokaart en loeiende koelers? Hoe meer onderdelen, hoe meer energie er nodig is. Maar ook het gebruik van de pc speelt een rol: speel je van vroeg tot laat processor-tartende games of staat de computer doorgaans alleen maar aan om mailtjes te zien binnenploffen?

Op deze website kan je eenvoudig laten berekenen wat een bepaalde configuratie en gebruik je jaarlijks kost. In algemene zin vallen er wel een paar cijfers te geven. Milieu en energievoorlichtingssites houden een gemiddeld gebruik voor van ongeveer 180 kWh per jaar in een gezinssituatie; in welke mate dat jouw portemonnee treft, hangt natuurlijk af van de energietarieven. Met name CRT-beeldschermen zijn forse stroomverbruikers.

Een pc uitzetten als je hem langere tijd niet gebruikt, staat dan ook bovenaan de toptienlijstjes voor energiebesparing. Het hardnekkige verhaal dat een systeem sneller slijt als je de aan/uit-knop gebruikt, gaat niet meer op. Zat er in vroegere tijden nog een grond van waarheid in (harde-schijfslijtage), tegenwoordig zal je pc daar niet meer onder lijden.

Wil je het exacte stroomverbruik te weten komen, dan kan je een speciale energiemeter aanschaffen. Je zet de meter gewoon tussen de pc en het stopcontact in, en je kan precies bijhouden wat de pc verbruikt uitgedrukt in watt.