AHC
 


Besparen op papier - Druk dubbelzijdig af

Als u gevraagd wordt hoe men het best energie kan besparen bij het kopiëren en printen, zult u waarschijnlijk antwoorden: "Koop energie-efficiënte apparatuur". En hoewel dit helemaal waar is, is er een andere eenvoudige manier om veel meer energie te besparen, en u hoeft hier niet eens nieuwe apparatuur voor aan te schaffen! Deze manier is het dubbelzijdig kopiëren en printen (duplexing)!

Net als ieder ander product kost het energie om papier te maken, ongeveer 17 Wattuur (Wh) per vel papier (gerecycleerd papier kost minder energie om te maken, ongeveer 12 Wh per vel). En hoewel dit niet erg veel lijkt te zijn is het wel significant als men het vergelijkt met het directe elektriciteitsverbruik van de printer of kopieerapparaat gedurende het printen / kopiëren.

Een voorbeeld: een middelgroot kopieerapparaat kopieert, enkelzijdig, circa 50 pagina's per minuut (ppm). Hierbij verbruikt het apparaat circa 1.000 Watt aan elektriciteit. Eén minuut lang kopiëren vraagt dus (1000 Watt maal 60 seconden) 17 Wattuur aan elektriciteit. Net zoveel als één velletje papier! Maar gedurende deze minuut heeft het kopieerapparaat niet één, maar wel 50 vel papier verwerkt.

De energie-inhoud van het papier is dus 50 maal zo hoog als de energie nodig voor het kopiëren zelf.