AHC
 


10 Tips voor het zoeken naar informatieAls je pc niet meer start of iets niet (meer) werkt. Denk dan eens in eerste instantie aan "veilige modus" voordat je iemands hulp inroept.

10 tips voor het zoeken van informatie op internet

Soms is het zoeken naar informatie op het web net als zoeken naar een naald in een hooiberg. Met de miljarden webpagina's in cyberspace kan het een ontmoedigende taak zijn om bepaalde informatie te vinden.

Veel mensen krijgen bij het gebruik van zoeksystemen zo veel irrelevante resultaten op dat ze het gewoon opgeven. Dat is jammer want er zijn manieren om veel meer uit uw favoriete zoekmachine halen, of dit nu MSN Search, Google of Yahoo! is. Met een paar zoektips, trucs, handigheden en technieken vindt u snel en gemakkelijk wat u zoekt.

Pas de volgende 10 suggesties toe met uw favoriete zoekmachine.

1. Het gedeelte Geavanceerd zoeken gebruiken
Bijna alle zoekmachines bevatten een gedeelte voor geavanceerd zoeken, waar websurfers over meer specifieke opties beschikken. Hier kunt u zoeken op vernieuwingsdatum, zoeken naar websites met een bepaald domein, zoals '.net' of websites in een bepaalde taal zoeken.

2. Zoeken met behulp van een zin of zinsdeel
Om beter aan te geven wat u zoekt, kunt u een reeks woorden opgeven in een bepaalde volgorde. Plaats deze reeks woorden tussen aanhalingstekens. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over de tv-show Saturday Night Live, typt u "Saturday Night Live" in het zoekvenster. Zonder aanhalingstekens aan beide kanten, wordt met een zoekmachine naar websites gezocht die de afzonderlijke woorden bevatten: Saturday, night en live.

3. Specifieke zoekwoorden gebruiken
Als algemene zoekwoorden zoals auto-advertenties te veel resultaten opleveren, kunt u specifiekere woorden proberen, zoals advertenties tweedehands auto's, advertenties Mercedes of auto-advertenties Amsterdam.

4. Alternatieve zoekwoorden gebruiken
Als uw trefwoorden niet de gewenste resultaten opleveren, kunt u synoniemen proberen. Gebruik een synoniemenwoordenboek, zoals Mijn Synoniemen of Merriam-Webster OnLine (Engelstalig) om alternatieve zoekwoorden te vinden. Zo kan een hond tenslotte ook een Canis familiaris, een reu, een teef, een pup, een huisdier en een trouwe viervoeter zijn!

5. Een plus- of minteken invoegen
Deze truc werkt in de meeste zoekmachines. Plaats een plusteken (+) in het zoekvenster vóór het woord waarnaar u wilt zoeken. Zo wordt de zoekopdracht met stadsgidsen + New York beperkt tot stadsgidsen voor New York. Zo kunt u ook een minteken (-) voor een woord plaatsen dat niet in de zoekresultaten mag voorkomen. Als u python -Monty typt, worden alleen resultaten voor de slangen weergegeven en niet voor de groep Britse komieken.

6. Alleen de domeinnaam doorzoeken
Als u weet welke website u wilt doorzoeken maar niet zeker weet waar de informatie zich binnen deze site bevindt, kunt u aan de zoekmachine opgeven dat alleen in dit domein moet worden gezocht. Voer in het zoekveld in waarnaar u zoekt, gevolgd door het woord 'site' en een dubbele punt en de domeinnaam. Als u bijvoorbeeld inschrijfinformatie van de Universiteit van Amsterdam wilt zoeken, voert u het volgende in: inschrijven site:www.uva.nl.

7. Het 'beste van het web' verkennen
Als u op zoek bent naar kwaliteit in plaats van kwantiteit, bieden enkele zoekmachines toegang tot handmatig gekozen 'Beste van het web'-sites. Een voorbeeld hiervan is About.com.

8. Aanstootgevende inhoud uitsluiten
Als u er de voorkeur aan geeft dat pornografische sites geen onderdeel zijn van de zoekresultaten, schakelt u Veilig zoeken in op de pagina Instellingen van MSN Search of schakelt u SafeSearch in op de pagina Geavanceerd zoeken van Google. Hoewel deze functie niet voor 100 procent nauwkeurig is, worden sites met expliciete seksuele inhoud uitgesloten van de zoekresultaten.

9. Tijd besparen met een zoekwerkbalk
Als u vaak op het web zoekt, kunt u de gratis MSN Search-werkbalk of Google-werkbalk downloaden, die zich altijd boven in het browservenster van Internet Explorer bevinden. Zo hoeft u de website die u bezoekt, niet te verlaten om een nieuwe zoekopdracht in te voeren.

10. Speciale zoekmachines gebruiken
Houd ten slotte in gedachten dat er veel speciale zoekmachines zijn. MSN Search bevat bijvoorbeeld MSN Image Search voor afbeeldingen, MSN Shopping voor winkelwebsites en MSN News (Engelstalig) voor nieuwsberichten uit de hele wereld. Op Zoekprof vindt u nog een groot aantal andere speciale zoekmachines.