AHC
 


Tekst selecteren in een DOS-venster

Soms moet je, om bepaalde handelingen uit te voeren, een DOS-venster opstarten. Ook voor sommige workshops of hints en tips in Clickx Magazine sturen we je hiervoor regelmatig langs START, UITVOEREN, waar je dan 'cmd' intikt en op ENTER duwt. Zo is er bijvoorbeeld het DOS-commando 'ipconfig /all', waarmee je heel wat informatie over je ip-adres en aanverwanten te zien krijgt.

Maar hoe kan je de informatie uit dat DOS-venster kopiëren? Je kan er natuurlijk altijd een screenshot van nemen, en dan is de klus meteen geklaard. Maar wat als je die informatie graag in een Word-bestand zou willen bewaren of bewerken?

Heel simpel: klik met je rechtermuisknop ergens in het zwarte DOS-venster en selecteer MARKEREN (Afb. 1) in het snelmenu dat tevoorschijn springt.

Nu kan je de regels die je wil kopiëren netjes selecteren met je muis (Afb. 2).

Als de selectie gemaakt is, druk je gewoon op de ENTER-toets of klik rechts met de muis en kies plakken (Afb. 3). Het enige wat je nu nog te doen staat, is een tekstverwerker openen en de gekopieerde tekst er in gieten met de sneltoetscombinatie CTRL+V.

Afb. 1

Afb. 2

Afb. 3