AHC
 


Dossier paswoorden

Dat een goed paswoord belangrijk is, heeft de hack van Redattack pijnlijk duidelijk gemaakt: hij is het computersysteem kunnen binnendringen mede dankzij het paswoord van de helpdesk, dat, heel origineel, 'hlpdsk' was.
Anderzijds is het enorm moeilijk: voor het minste heb je een paswoord nodig, en hoe onthoud je in hemelsnaam een paswoord als sn24ydo?
Hier volgen enkele tips om je paswoord geheim te houden, maar het toch niet te vergeten.

VERMIJD HET VOOR DE HAND LIGGENDE
Vergeet paswoorden zoals de naam van je vriend, je geboortedatum of een woord uit het woordenboek; die zijn weliswaar makkelijk te onthouden, maar ook gemakkelijk te kraken. Hackers hebben gereedschap waarmee zij een paswoord dat uit 6 lettertekens bestaat in minder dan 15 minuten kunnen kraken.

COMBINEER *
Combineer hoofd- en kleine letters, en gooi er een cijfer of twee door. Neem een paswoord van minstens 6 karakters, maar een echt veilig paswoord heeft 13 tekens of meer.

WEES NIET TE LUI
Een andere veelgemaakte fout is om hetzelfde paswoord te gebruiken voor verschillende zaken. Eenzelfde paswoord bijvoorbeeld gebruiken om bij een gratis provider in te loggen, om op het kantoornetwerk in te loggen, en je mail te lezen, is om moeilijkheden vragen: 1 foutje in de beveiliging, en je hele digitale leven komt in gevaar.

Beoordeel hoe veilig het moet zijn
Sommige programma's en websites behoeven eigenlijk evenveel een paswoord als jouw vuilbak. Er is een groot verschil wanneer iemand zou surfen op de site van de New York Times onder jouw account, of wanneer iemand jouw baas een gepeperde brief zou sturen, vanuit jouw e-mail account.
Beoordeel de beveiligingsgraad voor de verschillende toepassingen en websites. Ontwerp dan een trapjes-systeem voor de paswoorden die je nodig hebt.

Verberg je paswoorden
Je zet het nummer van je bankkaart toch ook niet op een papiertje achter de voorruit van je wagen, waarom zou je dan je paswoorden zo open en bloot laten liggen?
Kantoorschermen zijn soms volgekleefd met Post-it papiertjes met paswoorden. Of kleven onder klavieren. En wanneer de netwerk-beheerder de paswoorden wijzigt, dan plakken we er gewoon een nieuw briefje over - een waar nachtmerrie voor elke systeembeheerder. Wanneer je je paswoord niet kan onthouden, zet het dan op een papiertje, maar bewaar het waar anderen dat niet kunnen zien, zoals jouw portefeuille.

Begraven paswoorden
Je kan je papiertjes echt gaan begraven. Wat dacht je ervan om de paswoorden in je adresboek te zetten, gecodeerd als valse telefoonnummers en namen? Stel je paswoord is billa3432, zet dan in je adresboek een imaginaire vriend Bill Avery met als telefoonnummer 555-3432 of noteer het adres van je baas als 3432 Bill Avenue.

Succes! En denk er aan op eigen initiatief.