AHC
 


Wat kost uw inkt

Extra geluidsfragmenten onderaan Extra geluidsfragmenten onderaan

Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we soms veel nodeloze dingen op papier zetten.
Kortom, we kampen vandaag nog steeds met het idee dat we kost wat kost alles moeten afprinten.
We stelden voor u een lijvig document samen, met een aantal wetenswaardigheden en tips die het hele verhaal verduidelijken.

Uitkijken voor extra kosten

Na het lezen van dit artikel zal u ongetwijfeld iets opgestoken , meegnomen of gedownload hebben dat u iets oplevert.Binnen onze club hebben we samen met de firma Recyca gezorgd voor inzameling van cartridges. Blijf ze ons dus leveren. Of ze van de buren komen of van de collega's, breng ze mee. Verstomd waren we als bleek dat meer volle dan lege patronen werden gedumpt. Verkwisting ? U weet best waardoor dit fenomeen ontstaat in deze consumptiemaatschapij. U en ik zetten soms veel nodeloze dingen op papier. Men noemt dat niet optimaal werken met het beeldscherm :-) Kortom, we kampen vandaag nog steeds met het idee dat we kost wat kost alles moeten afprinten. En daarop spelen de grote jongens in.

Een gebrek aan substituten of monopoliemacht. We vinden het allemaal maffiapraktijk die inkt en printer-business. We klagen al jaren over het beslissingsrecht van onze printer om cartridges te wisselen als hij dat wil. De chip en de datumregistratie van vervaldatum liggen aan de basis van dit nieuwe fenomeen. De chiptechnologie die vroegtijdig als leeg of defect doet aanzien werd door een dame uit Georgia ge-claimd met een schadevergoeding voor HP voor deze praktijk. Het gaat zo ver dat als de datum er is, zelfs een onbenut patroon na verloop van tijd niet meer te gebruiken is. Het zijn niet alleen inktpatronen die niet lang meegaan vandaag de dag, maar alle patronen, als we denken aan Lippens, Davignon, of Leterme.
We stelden voor u een lijvig document samen, met een aantal wetenswaardigheden en tips die het hele verhaal verduidelijken. Wie het niet leest is niet op de hoogte of kan er niet over mee praten. Onlangs startten we een campagne op om onze cartridges te verzamelen voor recyclage. Toen bleek dat er meer volle dan lege werden weggegooid. Het veranderen van besturingssysteem bvb dringt ons soms een andere printer op. Andere printer andere cartridges, weet je wel. Iedereen wenst vandaag natuurlijk perfecte afdruk en kwaliteit, en een snelle droging en dat is duur. Over vroeger praktiseren en hoe het toen was hoeft niet meer. Toen al, zaagden we ze doormidden en bewezen dat leeg niet echt leeg was.
Reeds jaren geleden trokken we elk jaar naar Nederland om de goedkoopste nep-merken aan inktpatronen op de kop te tikken op de grootste computerbeurzen en kochten een stock voor meer dan een jaar. Vandaag is die business ons stilaan te slim af en moeten we onze inkopen via internet plannen. Liefst in grote hoeveelheden om de transportkosten te reduceren en te delen onder meerdere personen. Elk merk levert vandaag cartridges die allemaal even klein zijn in functie van de consumptiemaatschappij. Dat hun productie een heel procédé is, willen we best geloven. Maar dat het nu juist een onmisbaar product is dat zulke hoge prijzen meekrijgt kan geen toeval zijn. Een industrie waar veel achterdeurtjes aan zijn.
Heb ik een goedkope printer met dure inkt of een dure printer met goedkope inkt. De BTW carrousel zorgt er voor dat aankopen, goedkoper is in andere landen. Met of zonder internet is afhankelijk van uw kennis en handigheid. Voor sommigen een uitdaging om zo goedkoop mogelijk aan het werk te kunnen. Dankzij de vrije markt zijn cartridges in alle geuren en kleuren verkrijgbaar voor zeer concurrentiële prijzen.Verstoppingen hebben soms als oorzaak: "te lang niet printen". En als dat niet zo is treed de chip wel op. Sommigen zetten hiervoor de klok een jaar of 5 terug om te kunnen printen. De cartridges zitten er dan ook zo lang in dat ze vervallen zijn. Anderen vervangen nooit patronen, maar spuiten hun inkt zelf in, een delicaat werkje maar kost bijna niets. Philippe deed het ons meermaals voor op de club. Velen van ons hebben hopen flesjes maar durven het niet.

Inkt, geld en twijfels.

De dure prijs is slechts 1 aspect. Maar gelukkig zijn er veel alternatieven. Wat zou je denken van een automerk dat enkel met 1 brandstofmerk zou kunnen werken? De kost per liter (20a30€/1000ml) in de groothandel is minimaal. Reken dat om naar cartridges en je betaald al gauw 1055€ voor dezelfde hoeveelheid inkt. Wat is er dan zo duur vragen we ons af? De truck van vandaag is dus de vervaldatum. De chip doet het werk en tovert een bericht op het scherm eens ze over datum zijn, of leeg dreigen te worden. Soms heel vroeg, afhankelijk van het merk printer. Voor je een printer koopt informeer je best altijd of de cartouches hervuld kunnen worden. Sommigen kiezen voor het behoud van de oudere printer met nep-inkt voor de zwarte tekst-prints en eentje voor de perfecte kleurafdrukken met originele inkt. Colruyt heeft al bewezen dat als het om origineel gaat, ze het goedkoopst zijn (als ze je merk en type in hun assortiment hebben) Zelf vullen of hervullen is echter een onderwerp apart waar een bladzijde principes per persoon over kunnen neergepend worden. Ook al wil je enkel zwart drukken bestaat de kans dat een lege kleur-cartridge moet vervangen worden! Enerzijds goed tegen uitdrogen, anderzijds voor sommigen een regelrechte schande . Onlangs bij Willem stopte een dringende kleurenprint en konden we niet eens in zwart verder printen, zonder dat er reserve kanonnen in huis waren. Einde werken.

Wie niet sterk is moet slim zijn.

Dikwijls zegt men dat het vervangen van de printer goedkoper is dan de aankoop van nieuwe inkt. Afhankelijk van de leeftijd van het toestel kunnen we inkomen in deze theorie. Onder het motto “niet beter voor het milieu, maar voor de portemonnee”. De reden van een nieuw toestel kan als reden hebben : Als het INKTKUSSEN vol is (door het automatisch kuisen van printkoppen). De printer zou in reparatie moeten in deze situatie en zou meer kosten meebrengen dan een nieuwe. Weet wel dat in een nieuwe printer "startercartridges" zitten, m.a.w. de helft van de capaciteit-inhoud. Dat je best afzonderlijke tanks hebt in je toestel lijdt geen twijfel . En van Canon wordt gezegd dat ze de meest voordelige of goedkoopste zijn. Je hele loon kan je er aan kwijt. Opgedroogde cartridges kan je met alcohol "ontstoppen" of tijdelijk op een vochtige doek leggen. Reserve cartouches hebben liggen zorgt nooit voor paniek-aankopen. Lege behouden in afwachting om te laten vullen vinden we dan weer niet zo slim. Hervulde, verwittigen soms niet meer als ze leeg zijn en je bent dan aangewezen op je arendsoog. Die oplossing ligt zoals gezegd in de chip, die ook te beduvelen is, mits een duurder prijskaartje. Want zonder chip kan het ook zijn dat er helemaal geen geluid meer uit het toestel komt. Maar de winkel die je cartouches vult vertelt je graag hoe je de printer toch kan doen printen na hervullen. De komst van de chip in de vullingen en de resetmethodes zijn verschillend voor elke printer. Je kan tot 10 keer hervullen. De chip kan je omzeilen met een "resetter", een toestelletje dat verkopers van inkt verkopen. Na het vullen kan het zijn dat de printer hem niet meer herkent. Meestal kan dit verholpen worden.

Dure cartridges. Goedkoop hervullen.

Het navullen van cartridges (en dus verschillende inkten die samen komen) zorgt voor contaminatie van bacteriën en vervuiling in de printkop, die op zijn beurt zorgt voor kortere levensduur. Eerlijk is eerlijk. Je verliest al gauw je recht op garantie omdat je geen originele gebruikte als er wat schort. De beslissing ligt in uw handen. Maar meningen verschillen; de foto-nerd en expert in de digitale fotografie zegt al gauw dat de kwaliteit van de print sterk achteruit gaat als je hervult met namaak inkt, (ook al is die van Pelikan) en het niet ten goede komt aan de levensduur van je printer. De kans dat je de printer naar de #$@#$ helpt is niet onbestaande. Maar niet iedereen wil superkwaliteit, voor de huis,tuin en keuken afdrukken heb je geen super de luxe kwaliteit inkt nodig. Ooit deed een van onze leden de test met dezelfde fotoafdruk. Andere inkt op telkens ander papier. Oneindige verschillen traden op. Bij het vergelijken van prijzen moet je allereerst letten op de inhoud, en het aantal milliliter. Alsook de vervaldatum altijd goed in overweging nemen. Je kan meermaals laten hervullen voor een kleine prijs en pas een nieuwe set kopen na een 10 tal keer (zelf ondervinden is wel de boodschap). Bij het hervullen krijg je al gauw tot 4 keer het originele volume bij sommige zwarte cartridges met spons. Zo wordt het alvast betaalbaarder en boet je niet echt veel in aan kwaliteit. Men heeft voor u soms zelfs een resettoestelletje waardoor je weer gewaarschuwd wordt als hij bijna leeg is.

Oude printer bewaren.

De cheapest way van printen is een oude 2°hands mono color laser aan te schaffen. Deze toners drukken 10 a 15000 pagina's en kosten 2 x niks ... een print kost dan minder dan €0.005 per pagina!! Als je veel afdrukken maakt, kan je overwegen om dit aan te schaffen. Betaalbaarder en goedkoper in verbruik. De kans dat deze uitdrogen is nihil tov inktpatronen. Een andere methode is BESCHADIGDE verpakkingen te kopen. Ook hiervoor zijn er specialisten in België. Een nog andere optie is EXPIRED inks, die over datum zijn kopen. Ze werken vaak nog als je de trucs kent.

Voordelen of nadelen?

De winstmarges op printers zijn zo klein dat de winst wel moet komen van de cartridges, zo hebben ze alle belang dat er zo snel en zo veel mogelijk over de toonbank gaan. En zo zijn alle trucs goed om dat te bespoedigen. (Vandaar de uitgestoken vinger bij gebruik van niet originele inkt voor hun winstmarge) Uiteraard deden de producenten onderzoek naar de samenstelling van hun inkt, voor een optimale afdrukkwaliteit. Is dus je printkop stuk door hervullen of gebruik van inkt van derden, dan kan je niet verwachten dat de printer producent opdraait voor herstel of vervanging. Het risico dat bestanddelen van die inkt, mengen met restanten van de originele inkt in de printkop gaan stollen heeft als gevolg, kapotte printkop of slechtere printkwaliteit. En als het niet gelukt is durft inkt er zelfs wel eens uit te lopen. Zie je het gebeuren? De winstmarges is hun zaak , maar de tonnen afval van gebruikte printers in contrast met de huidige milieu-mentaliteit ? Wat brengen zonnecellen op je dak op als je tonnen cartridgeafval produceert? Wij delen dus de mening dat wat creativiteit aan de dag leggen, meer op z'n plaats is dan deze maffiose praktijken. Canon geeft al een beetje het goede voorbeeld met doorkijkvensters in de behuizingen van hun patronen.

Waar moet je terecht ?

Als je veel print, kan het lonend zijn om eens te googelen : "goedkope printerinkt" of iets dergelijks. Je zal meerdere sites zien in België en Nederland die goedkoop inkt verkopen mét apparatuur om de chips op de cartridges te programmeren en alzo je printer te misleiden. Trouwens zowat alles wat tegenwoordig elektronisch wordt beveiligd, wordt gekraakt en meestal kan je op het net vinden hoe.
Wij laten in het midden wie de goedkoopste is, maar geven je alvast enkele adressen mee :

Er bestaat een lettertype

Nog een manier om te besparen: Er bestaat een lettertype dat veel inkt uitspaart doordat het 'holle' letters print . In de letters zijn de gaatjes dus niet met inkt gevuld zijn. je ziet er niets van als je op normale grootte print. Zo kan je dus ook besparen! Download hem hier.

Radiogesprek Peeters en Pichal

Onlangs maakte het radioprogramma Peeters & Pichal en hun redactie iets los bij het publiek met hun uitzending. In een eerste deel ging over de houdbaarheidsdatum van inktpatronen. Het tweede deel over de prijs van inkt.

Extra geluidsfragmenten : Inktpatronen enkel van het juiste merk ? - Welke printer koop ik ?

Bron: VRT radio - Peeters en Pichal - Inspecteur De Caluwé


12/03/2011.