AHC
 


DOS-commando niet altijd even beschikbaar

de goede oude MS DOS


Onlangs bleek nog maar eens dat wanneer één van onze oudere leden naar een dos commando teruggreep, zijn windows versie dat commando niet meer ondersteunde. Je komt enkel te weten welke er nog werken door in "uitvoeren" "help" te typen.
Zo zie je dat bvb het interne commando "deltree" niet meer ondersteund word. Hij achtte het nodig om een bepaalde windows -temp dir te ledigen waarin zich op tijd van enkele seconden gigabytes aan files verzamelden met als gevolg een bomvolle c-schijf.
Het gekende programma Malwarebytes bracht soelaas alsook Eraser als ik gedwongen werd om naar veilige modus te gaan hetgeen teveel van het goede werd elke dag opnieuw, zoalng het niet opgelost was.


DOS in kleur

DOS in kleur


Wist je dat je kleur en lettertype kon aanpassen in de prompt ?

Met de nodige voorkennis is de prompt is een krachtig tool in Windows. Uiteraard is niemand opgezet met de zwart witte kleur van het gebeuren. Dikwijls ook moeilijk om te lezen al die kleine letters in Opdrachtprompt? Wel met een paar kleine handelingen, kunt u het scherm helemaal naar uw hand brengen.

Ga hiervoor naar het Start-menu - Kies "Alle programma's", daarna " Bureau-accessoires" en klik met de rechts op "Opdrachtprompt". Iets wat je daar niet gewend bent te doen nietwaar. Klik vervolgens op "Eigenschappen" en open het tabblad "Kleuren". Hier kunt u de kleuren van letters, achtergrond en van pop-uptekst aanpassen. Open het tabblad Lettertype om het formaat en het lettertype te wijzigen. Zo zet je alles naar je hand.
Daarna nog even op de knop OK. Opdrachtprompt wordt in het vervolg in de nieuwe opmaak geopend. Let op ; niet als je "cmd" gebruikt vanuit "Uitvoeren" of het zoekvak""

Zo zie je , met een paar kleine aanpassingen, kunt u opdrachtprompt helemaal omtoveren tot een paradijs voor nostalgische zielen :-)

Veel plezier.

PS: De XP gebruikers kunnen het scherm vergroten door alt-enter te drukken , maar de Win7 gebruikers ed kunnen het volledig scherm ook benutten door in het tabblad "indeling" de venstergrootte aan te passen. Enz enz ....

22/01/2012