AHC
 


TC houdt stand bij AHC

batterij-duurHet gebruik van Totalcommander heeft de jaren toch doorstaan bij Antwerp Hobby Computerclub. Nog steeds komen mensen zich ongekende trucs aanleren door vragen in de ring te gooien. En daar zijn we blij om. Ten eerste hebben we niet voor niets de aanschaf van de licenties besloten indertijd, en anderzijds is er nog zelden doorgedreven concurentie opgedoken bij ons, van deze filemanager.
Het "twee mappen tegelijk" bekijken is en blijft een duidelijker weergave van uw handelingen. Tenslotte doen we meer aan kopieren en verplaarsen van bestanden dan ons lief is, en daar oog op hebben is meteen ook orde behouden
In ons DOS-verleden kon kopiëren en verplaatsen enkel via het typen van dos-commando’s. Tot Norton (jawel van de makers van het anti virusprogramma later) met Norton Commander dewelke je makkelijk bestanden liet beheren. Via twee mappen naast elkaar liet die je klikken en niet meer typen. Total Commander werd de beste opvolger tot nu toe.

1. Het selecteren van files.
Bij TC gebruik je veel van je kennis van funtietoetsen en toetscombinaties die je opdeed toen je nog een Verkenner-fan was in je beginjaren. TC is meer dan perfect voor hem en haar die hun muis liever rechts (sommigen links) laten liggen. :-) Handen blijven op het klavier voor 95% van de zaken die je doet. (als je dat wil) Indien je bestanden selecteert zie je meteen onderaan de grootte van de som er van. Bij Windows zal een selectie meteen verloren zijn bij verkeerd klikken, in TC kijk je maar eens bij het menu "markeren". Geselecteerde bestanden moet u actief de-selecteren. De mogelijkheid om voor hergebruik je selecties op te slaan is zelfs mogelijk.

2. Kopiëren en verplaatsen
Het ene schermdeel als bronmap en het andere als doelmap gebruiken zorgt dat je minder nadenkt en meer tijdswinst kado krijgt. Functietoetsen F5 voor kopiëren en F6 voor verplaatsen zijn je beste vrienden. Bij F5 krijg je een dialoogvenster met extra opties. Zelfs machtigingen mee kopiëren behoort tot de mogelijkheden. Wijzigingen aanbrengen tijdens het kopieren is zalig. Meerdere mpeg-bestanden kopiëren naar *.mpg bvb zorgt dat er tijdens het kopiëren hernoemd word. Je kan zelfs “Alleen bestanden van dit type” kiezen, terwijl je een selectie maakte waar ook andere extensies in huizen. Binnen alle submappen meteen ook, is nog zo een extra ! Met F2 plaatst je opdrachten in de wachtrij, is dat u al bekend. Doen hoor. En bedenk ook, slepen kan eveneens in TC. :-)

3. Openen
Met TC heb je een interne viewer via F3. Hiermee kan je bvb jpg-bestanden bekijken, met Enter of dubbelklik open je ze met kladblok. Deze viewer heet hier Lister en tientallen plug-ins die TC uitbreiden maken hem bijna onmisbaar. :-) Elke dag ontdek je er nieuwe tools die je wereld verrijken, en dat allemaal binnen één programma.

4. Navigeren door mappen
Net zoals met Verkenner kan u in het linker-schermdeel navigeren. TC dus ook, maar veel uitgebreider natuurlijk. ‘Schakelen tussen boomvensteropties’ kan links maar ook rechts.

5. In mappen kijken
Wie dot het na om alle bestanden in alle onderliggende mappen in één keer te bekijken via 1 klik of Ctrl+B, handiger kan het niet. Te zwijgen over de unieke onevenaarbare zoekfunctie voor wie iets niet kan vinden . Secondenwerk.

6. Synchroniseren
Binnen netwerkmappen of externe drives mappen synchroniseren. De inhoud van 2 mappen naast elkaar weergegeven en zien wat in de ene wel en in de andere niet staat, enzovoort.

7. In- en uitpakken Zippen, rarren.
Eens ingepakt dubbel klik je en TC opent je archief als ware het een map. Makkelijk toch. Het aantal ondersteunde formaten is nog uit te breiden via plugins.

8. Uitbreiden
Ondanks de veelzijdigheid van TC (dit is maar een klein deel van zijn kunnen) is het nog sterk uit te breiden. Zie www.ghisler.com/plugins.htm. De ‘Packers’ met bvb mogelijkheden om een avi te maken van een bmp. Linux-schijven lezen kan onze vriend ook. Plugin's installeren doen we door downloaden en uitpakken naar of via Configuratie, Opties, Plugins en Configureren.

9. En als je dan nog je website kan beheren via dit program, wie wil dit dan ooit nog kwijt :-)
En dit is lang niet alles hoor. Bovenop het feit dat je al je handelingen kan rewinden is een dagelijkse automatische log laten bijhouden door TC, zalig om op terug te vallen.

15/12/2012