AHC
 


Hoe crach je niet ?Hoe crach je niet? Door preventief te zijn.

Elk apparaat heeft zijn kanaal en als twee op één kanaal zijn aangwezen, ongeacht de oorzaak komt er een crashe. Daarom is het nuttig om in Configuratiescherm - Apparaatbeheer te kijken of er geen onderdelen zijn met een geel uitroepteken of maw een probleem met een hardware-onderdeel. Drivers bijwerken is dikwijls een optie. Verwijderen en opnieuw installeren ook.

Geheugenfouten zijn snel op te sporen of te vervangen.
Met dit toolje " Memtest" bepaal je of er een defect in het werkgeheugen is. Boot er naar via een USB-stick of CD-ROM en voer de analyse uit op je RAM memory.
Indien er fouten gevonden zijn, zoek je welke module de oorzaak is.
Dikwijls heb je 2 of 4 van deze plakjes op je moederbord zitten. Verwijder ze en steek telkens één in de primaire sleuf.
Als er vervolgens geen hoorbare signalen opduiken of fouten voorkomen in Memtest, is het ok. Vervang de foutieve met een compatibel model of merk (bandbreedte- capaciteit)


Een warme of zelf hete computer is nooit goed. Ventilators horen niet te huilen. Componenten raken uit balans door draaiende en trillende onderdelen, en de hitte die daarmee gepaard gaat. Het risico is een crash. Soms doen ze dat zelfs preventief als ze hitte meten. Om zo je onderdelen niet te beschadigen.Controleer steeeds je ventilators in de case en op de processor op werking, aansluiting of vervanging. Stof en vuil zijn taboe. Perslucht is het aller beste tool.
Temperatuur meten via BIOS instellingen en zo een noodcrash voorkomen is niet enkel voor gevorderden.
PC Wizard laat je toe de huidige CPU-temperatuur af te lezen.
Een te hoge klokfrequentie in je BIOS is ook nefast. De koelpasta van je CPU en het koelblok kan ook oorzaak vormen. Te veel, te weinig of loskomen zorgt voor datzelfde probleem waarover we hier spreken.

Telkens je wat verwijderd op je schijf, raakt er ruimte vrij. Je Windows zal dan de vrijgekomen ruimte bezetten door andere data met als gevo dat werkdelen meer en meer verspreid raken over verschillende plekken op je schijf. Zo zal de computer meer werk krijgen om alles te vinden. Schijffragmentatie is een veelvoorkomende oorzaak van slecht of traag werkende computers na een tijdje.

Je hoort ons al komen.
Een back-up terugzetten zou al veel veranderen. Redenen genoeg om dat ook (nog) niet te doen.
Profielinstellingen kan je kwijt raken . Data op je C-schijf (waar het niet thuishoort) is dan verloren. Favorieten zijn ook niet altijd dezelfde meer zonder een goede of recente back-up. Daarom ga je beter eerst zelf opschonen. Weet dat schijfdefragmentatie enkel voor harde schijven (HDD) geldt en niet voor solid state drives (SSD). Deze laatste bewaart zijn gegevens in geordende blokken en niet willekeurig. Meer nog hij kan van defragmentatie behoorlijk in de war raken.

Het kan ook enorm lang duren als het een poos geleden is, daarom is het nooit verloren dit maandelijks te doen om je pc fris te houden. Defraggler doet zijn werk prima zonder dat je hoeft weg te gaan van je computer omdat hij zich gestoord zou voelen. Bij de gekende Windows-versie (Alle programma’s > Bureau-accessoires > Systeemwerkset) is dat beter van wel. Doe het altijd best aan het eind van de dag, zodat de volgende dag de schijf goed en wel gedefragementeerd is. Met ‘Schema instellen’ kan je hem op een vast moment laten gebeuren.


Het systeem blijft je rommelige registerinstellingen, die verkeerd of verouderd zijn lezen zoals hij behoort te doen.
Hierdoor kan het dat de pc traag wordt. Daarom zijn er tools om het register op te schonen, zoals Free Wise. Ccleaner is bij ons meer ingeburgerd en heeft nooit slechte comentaren gekregen.
Het scant beiden het register, zoekt problemen en verwijdert ze. Een register zonder fouten zorgt ook niet meer voor problemen.
Het register is je bibliotheek van systeeminstellingen. Elke installatie die je ooit deed kreeg een sleutel naar dit programma of bestand. Dit werd weggeschreven om het programma te beheren. Ze kan dus leiden tot instabiliteit als er veel verouderde inhoud in zit of vechtende of tegenstrijdige instellingen. Als het goed is heb je ook daar een back-up van en is je probleem in een handomdraai opgelost. Een crach is dan weer een beetje verder af.

Ook een virus kan oorzaak zijn van een BSOD. Indien je virusscanner verouderd is en zich niet meer update, bestaat de kans dat malware deze feature heeft gesaboteerd. Ze passen mogelijk je IP-adres aan waar de antivirussoftware naar de definitiebibliotheek zoekt, zodat er geen update kan worden uitgevoerd. En sommige zijn nog slimmer en zorgen ervoor dat je geen fatsoenlijke scan meer kunt uitvoeren.
Start daarom op in veilige modus, met F8 ingedrukt ge houden bij de opstart voor je het Windows-logo ziet. In veilige modus worden programma’s die niet noodzakelijk zijn voor het werken van je systeem, niet mee opgestart, zodoende krijgt malware geen kans. Start in deze modus je antivirusprogramma en voer een uitvoerige scan uit op het systeem.


05/02/2013